ur5ksh писал(а):Хороші кабельки для таких вимірювань RG-223,RG-142,RG-316 я такими користуюсь,правда у нас в Україні їх складно найти.
Це хороші кабелі хіба що для вимірювань на частотах до 500 МГц, а краще до 200 МГц.
У всіх цих кабелів діелектрик з суцільного ПЕ.
На частотах ниже 1 ГГц домінує вклад розігріву металу в загальні втрати кабеля.
Далі різко росте вклад розігріву діелектрика.
Ось на прикладі кабелів з діаметром жили 1.0 мм (RG-58 у версії з суцільною мідною жилою) та 1.8 мм (5D-FB).
RG-58 у варіанті з суцільного ПЕ та гіпотетичний кабель (в природі не існує) з повітряним діелектриком та жилою 1.0 мм (діаметр оболонки скоригований щоб Zo=50 Ом залишилося)
Ось приклад розрахунку ідеалізованого кабеля (без поправок на технологію, реальний кабель завжди трохи гірший)
На першому графіку затухання на довжині 10 метрів.
На другому графіку довжина кабеля до затухання в ньому 50% (3 дБ)
Синій і червоний це реальні кабелі, зелений - вигаданий кабель для оцінки втрат на розігрів поліетилену
На частоті 300 МГц додавання поліетилену збільшує затухання всього на 0.23 дБ (в 1.05 рази, +5% )
На частоті 1 ГГц додавання поліетилену збільшує затухання на 1.04 дБ (в 1.27 рази, +27% )
На частоті 2 ГГц додавання поліетилену збільшує затухання на 2.28 дБ (в 1.69 рази, +69% )
На частоті 3 ГГц додавання поліетилену збільшує затухання на 3.16 дБ (в 2.07 рази, +107% )
5D-FB крім того, що товстий (жила 1.8 мм) - в нього спінений ПЕ (швидкість поширення 82% ).
Тангенс в цієї піни 0.0003 (в ПЕ=0.001), і її треба значно менше (бо епсілон 1.5 проти 2.25)
в пінних кабелів втрати ростуть з частотою значно повільніше. На частотах до 300 МГц вони будуть майже однакові (різниця 5-10%), а на 3 ГГц різниця буде вже 2 рази.
З хороших кабелів в мене є LMR-200 1.5 метра обжатий на заводі в RP-SMA Male. В нього жила 1.12 мм і пінний ізолятор.
Калібровочна нагрузка по ідеї нівелює всі трансформації, які вносить кабель, в т.ч. його затухання.
Але точність від цього страждає дуже сильно.
На фото вище є 2 мотки тонкого кабелю по 1.5 метра, з заводською обжимкою на SMA-Male. На частотах 2+ ГГц навіть при такій малій довжині 1.5 метра, затухання в цьому кабелі близько 4 дБ. Навіть на відкритий чи на закорочений кабель - КСВ не перевищує 2...2.5
В разі калібрування на Open/Close ці значення 2...2.5 будуть математично перетворені на безкінечність. А всі проміжні значення і значення калібровочних 50 Ом математично перерахують в значення яке треба виміряти.
Цей ефект можна в порівнянні з фотографією назвати "цифровим зумом" - ніякої інформації така обробка не додає, лише адаптує режим відображення в зручний для юзера.
http://ra6foo.qrz.ru/attenuation.htmlЩоб шкала апарата могла вимірювати хоча б значення до 10 (безкінечний КСВ сприймався апаратом як КСВ=10), треба щоб затухання лінії не перевищувало 1 дБ.
На частотах до 2.7 ГГц (які тягне мій N1201SA) таке затухання дає 1 метр кабеля RG-58 (версія з суцільної мідної жили), або 2.5 метри кабеля 5D-FB
1.5 м кабеля LMR-200 який в мене є - якраз дають до 1 дБ на частотах до 2.7 ГГц
Кабель RG-58 існує в версії з пінним ізолятором, але в Україні я знайти не зміг. Навіть в тих небагатьох фірмах де він числиться як наявний - коли йшли на склад пакувати посилку, передзвонювали що саме такого нема.
ur5ksh писал(а):Ну да,китайскі переходи з N на SMA на 430 на повіреній нагрузці можуть показувать КСВ 1,7 .а про 2,4Ггц я мовчу.
одна з головних причин - геометрія виточена під тефлон, а фактично вставляють делрін (поліоксіметилен) без переточки корпуса
в тефлона епсілон = 2.0...2.1, в делріна 3.7
Купити тефлон досить проблематично. Незалежно що написано в продавця (навіть якщо окремо написано що є делрінові і є тефлонові, і якщо буде написано що в наявності є тефлон - при пакуванні посилки виявиться що тефлону нема)
При такій заміні, опір заізольованої ділянки падає з 50 до 37.6 Ом
В найгіршому випадку, коли довжина цієї ділянки буде 0.25L - можлива трансформація з з 50 в 28.3 Ом (КСВ=1.76)